De watermolen maakt al sinds 1448 deel uit van Landgoed Singraven. De molen bestaat uit een oliemolen (niet meer in bedrijf en deels gesloopt), een korenmolen en een zaagmolen. De korenmolen en zaagmolen zijn nog in bedrijf en te bezichtigen. U kunt een rondleiding krijgen, maar ook uw eigen hout laten zagen op de molen in de door u gewenste maat. De molen wordt beheerd door vrijwillige molenaars van de Molenstichting Lattrop Tiligte
Drie waterraderen
Watermolen Singraven is de laatste water gedreven onderslag houtzaagmolen van Nederland. De wateraanvoer komt van het riviertje de Dinkel, die ontspringt in het plaatsje Holtwyck in Nordrein Westfalen.
Het waterniveau van de Dinkel wordt tegenwoordig door het waterschap Vechtstromen vanuit Almelo beheerd. Het landgoed heeft het zo genoemde stuwrecht, een recht dat al stamt uit de middeleeuwen.
De molen heeft 3 waterraderen met elk een diameter van 5,5 meter. Het linkerrad tegen het restaurant is van de vroegere oliemolen. De oliemolen is in het begin van de 20ste eeuw gesloopt, het rad is dus het enig overgebleven deel. Het middelste rad is van de korenmolen en het rechter rad van de houtzaagmolen.
Wist je dat…
De raderen elk 40 schoepen hebben? Die ook nog eens in breedte variëren van 80 tot 100cm.
Kunst de Watermolen van Singraven
Er zijn bekende werken te bezichtigen in het Louvre in Frankrijk en National Gallery in London met Landgoed Singraven als inspiratiebron. Links zie je een voorbeeld van het werk van Meindert Hobbema. Dit schilderij is in het beheer van het Louvre.
Meindert Hobbema was de leering van Jacob van Ruisdael. Deze heeft op zijn beurt een eigen impressie gemaakt. Het werk rechts is van Jacob van Ruisdael en is in het beheer van National Gallery.
Handig om te weten
- Rondleiding alleen tijdens het open seizoen
- Toegangsprijs € 2,00 per persoon / € 5,00 per gezin
- Groepen op afspraak (hele jaar mogelijk)
Voor informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met de heer Kamphuis ( 06-144 075 45) of de heer Assen (06-271 504 88).